flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відхилив апеляційну скаргу водія автобусу, який порушив правила перевезення пасажирів під час карантину

07 липня 2021, 09:06

 Тернопільського апеляційного суду розглянув апеляційну скаргу Ігоря Б. на постанову Тернопільського міськрайонного суду від 2 липня 2021 року, якою його визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 44-3 КУпАП (порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм) та накладено адміністративне стягнення у виді 17 тис. грн штрафу в дохід держави.

Не погодившись із судовим рішенням, громадянин Ігор Б. подав апеляційну скаргу, в якій просив постанову місцевого суду скасувати та на підставі ст. 22 КУпАП звільнити його від адміністративної відповідальності за малозначністю правопорушення.

Як встановлено судом, 15 травня 2021 року, о 10-ій год. Ігор Б. здійснював регулярні перевезення пасажирів на міжміському маршруті Тернопіль — Кальне. При цьому у салоні автобусу БАЗ перебувало вдвічі більше пасажирів, ніж передбачалось технічної характеристикою транспортного засобу, а саме 45 осіб замість дозволених 20-ти.

Хоча на той момент на території України було встановлено жовтий рівень епідемічної небезпеки та, відповідно до підпункту 8 пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09 грудня 2020 року №1236, дозволялось перевезення пасажирів на міжміських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі відповідно до облаштованих місць для сидіння.

У судовому засіданні Тернопільського апеляційного суду суддя, заслухавши пояснення Ігоря Б., розглянувши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, прийшов до висновку, що в задоволенні апеляційної скарги слід відмовити через необґрунтованість вимог та відсутність підстав для звільнення водія автобусу від адміністративної відповідальності.

З урахуванням наведеного, суддя Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу Ігоря Б залишив без задоволення, а постанову суду першої інстанції – без змін.

Довідково: Стаття 44-3. Порушення правил щодо карантину людей

Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, -

тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пресслужба Тернопільського апеляційного суду