flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Колегія суддів залишила під вартою без права внесення застави підозрюваних у вимаганні та погрозах тернопільському підприємцю

27 вересня 2021, 14:42

27 вересня 2021 року колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги прокурора Тернопільської окружної прокуратури на ухвали слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 13 вересня 2021 року про взяття під варту строком на 60 діб підозрюваних Богдана К. та Василя С. Також цими ухвалами кожному з них було визначено заставу в розмірі 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 181 тис. 600 грн.

 

        Органами досудового розслідування Богдану К., Василеві С. та Василю Л. повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 189 (вимагання передати чуже майно, з погрозою насильства відносно близьких родичів потерпілого, з пошкодженням майна, за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст 28 ч. 2 ст. 194 КК України (умисне пошкодження чужого майна, вчинене шляхом підпалу, за попередньою змовою групою осіб). Тобто, у вчиненні тяжких злочинів, за які законом передбачено покарання виключно у виді позбавлення волі строком відповідно від 3 до 7 років та від 3 до 10 років.

 

                                 

 

         Не погодившись із судовими рішеннями в частині застосування до підозрюваних альтернативного запобіжного заходу, прокурор подав апеляційні скарги, в яких просив ці ухвали скасувати та не визначати розмір застави. А в разі її визначення просив встановити підозрюваним заставу в розмірі 3-ох тисяч розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 6 млн. 810 тис грн, що є еквівалентом суми, яку вони вимагали у потерпілого. Також, покласти на них обов'язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме: за першою вимогою з'являтись до слідчого, прокурора та суду; не відлучатись із населеного пункту, де проживають, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну місця проживання та/або роботи; утримуватись від спілкування з потерпілими, свідками та іншими підозрюваними; носити електронний засіб контролю.

 

          За результатом апеляційних скарг прокурора колегія суддів Тернопільського апеляційного суду скасувала ухвали слідчих суддів у частині встановлення застави, таким чином залишивши в силі застосування до підозрюваних Богдана К. та Василя С. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без альтернативного запобіжного заходу. Їх негайно взято під варту у залі суду.

          Розгляд апеляційної скарги стосовно третього підозрюваного, Василя Л., перенесено у зв'язку з хворобою його захисника.

                                            Пресслужба Тернопільського апеляційного суду