flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Григорій Усик: Запит на справедливість нині є найбільш пріоритетним у нашому суспільстві

30 червня 2023, 15:10

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик в інтерв'ю Національному телемарафону «Єдині новини» зазначив, що реформа судової системи, яка триває зараз, докорінно відрізняється від попередніх. Адже добір членів до судових органів, яким відводиться ключова роль для формування судової системи, таких як Вища рада правосуддя і Вища кваліфікаційна комісія суддів України, здійснювався на абсолютно нових засадах і процедурах. Зокрема, за участі міжнародних експертів, які входили до складу Етичної ради та Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів ВККСУ.

«І за оцінкою, як міжнародних експертів, у тому числі послів G7, так і вітчизняних, добір в ці органи був здійснений прозоро, судова система трансформується, знаходиться в процесі реформування. Сподіваюся, що з урахуванням тих законів, які будуть додатково прийняті, судова реформа буде успішно завершена», - зазначив Григорій Усик.

Голова ВРП пояснив, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України є відповідальною за добір суддів. Наразі в судовій системі склався дефіцит кадрів, який становить понад 2 тисяч – це майже третина всього суддівського корпусу. Оновлення судової системи буде відбуватися внаслідок залучення нових високопрофесійних і доброчесних суддів.

«Запит на справедливість – нині є найбільш затребуваною вимогою нашого суспільства. Україна вже зробила багато кроків в реформуванні судової системи, щоб вона відповідала європейським стандартам. Найголовнішим питанням, яке не вдалося реалізувати – досягнення довіри до судової влади. Але авторитет і довіра потрібна не лише суддям. Вона необхідна суспільству і громадянам, які мають бути впевнені, що в судах працюють доброчесні та високопрофесійні судді. І що в судах будуть захищені їх права, інтереси та свободи», - зауважив Григорій Усик.

Водночас Вища рада правосуддя – єдиний орган в судовій системі, який має здійснювати дисциплінарну функцію стосовно суддів. З серпня 2021 року ця функція не здійснюється у зв’язку зі зміною законодавства.

«В Парламенті внесений законопроєкт, що стосується притягнення суддів до відповідальності та створення служби дисциплінарних інспекторів при Вищій раді правосуддя. Це новий самостійний підрозділ у структурі ВРП, який буде здійснювати попередню перевірку дисциплінарних скарг щодо суддів. Передбачається, що добір на посади дисциплінарних інспекторів буде здійснюватися незалежною конкурсною комісією на абсолютно нових засадах і процедурах» - резюмував Григорій Усик.

Вища рада правосуддя