flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для проходження альтернативної служби потрібно звертатись до територіального центру комплектування: обвинуваченого в ухиленні від мобілізації засуджено до позбавлення волі

09 листопада 2023, 11:20

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу обвинуваченого Олександра Д. на вирок Лановецького районного суду від 9 серпня 2023 року.

      Як встановлено місцевим судом, 1 вересня 2022 року 40-річний житель м. Кременець Олександр Д. пройшов військово-лікарську комісію, за результатами якої був визнаний придатним до проходження військової служби.

      7 вересня 2022 року він особисто отримав повістку із зобов'язанням 11 вересня 2022 року прибути до 2-го відділу Кременецького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для проходження військової служби у Збройних силах України за призовом під час мобілізації на особливий період. Однак у визначений час до територіального центру він не з'явився і про причини неявки не повідомив. Таким чином, ухилився від призову на військову службу під час загальної мобілізації в країні.

      Вироком Лановецького районного суду від 9 серпня 2023 року Олександра Д. визнано винуватим за ст. 336 КК України (ухилення від призову на військову службу під час мобілізації в особливий період) та призначено покарання у виді 3-ох років позбавлення волі.

      До відома: санкція ст. 336 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 3-ох до 5 років.

      Не погодившись із судовим рішенням у частині призначеного покарання, обвинувачений подав апеляційну скаргу та просив змінити вирок та призначити йому покарання із застосуванням ст. 75 КК України, встановивши 1 рік іспитового строку. Зазначив, що судом не враховано, що він проходив альтернативну військову службу.

      У судовому засіданні Тернопільського апеляційного суду колегія суддів, перевіривши матеріали кримінального провадження в межах поданої апеляційної скарги та дослідивши відомості про особу обвинуваченого, прийшла до висновку, що суд першої інстанції вірно визначив вид і розмір покарання та виніс законне, обґрунтоване і вмотивоване рішення й підстав для його скасування немає.

      Так, відповідно до матеріалів справи, за станом здоров'я Олександр Д. придатний до військової служби, але постійного місця роботи не мав. Крім того, за понад рік, що минув із часу вручення йому повістки, не вчинив жодних дій для проходження альтернативної служби за релігійними переконаннями і з відповідною заявою до Кременецької районної військової адміністрації не звернувся.

      Таким чином, обвинувачений відмовився від захисту Батьківщини. Умисний характер його дій свідчить про підвищену суспільну небезпечність діяння, оскільки може призвести до підриву військової дисципліни, розлагодженості дій, спрямованих на захист суверенітету держави, що в умовах воєнного стану неприпустимо. Тому призначене Олександрові Д. покарання у виді позбавлення волі на мінімальний строк у межах санкції ст. 336 КК України, без застосування ст. 75 КК України, необхідне і достатнє для виправлення та попередження вчинення ним нових злочинів.

      З урахуванням наведеного, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу обвинуваченого Олександра Д. залишила без задоволення, а вирок Лановецького районного суду 9 серпня 2023 року – без змін.

            Пресслужба Тернопільського апеляційного суду