flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд погодився з висновками Тернопільського апеляційного суду у справі щодо нанесення засудженим ножових поранень односельцю

22 листопада 2023, 09:58

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду розглянув касаційні скарги захисника засудженого Андрія С. і представника потерпілого Михайла М.

        Згідно з вироком суду першої інстанції, 26 березня 2022 року, приблизно о 7 год. 30 хв. перебуваючи на вулиці селі Васильків Чортківського району, 44-річний Андрій С. під час словесного конфлікту наніс потерпілому Михайлу М. два удари ножем: спочатку – у підборіддя, а потім у грудну клітку ззаду, чим спричинив тяжке тілесне ушкодження.

        Вироком Чортківського районного суду від 23 січня 2023 року Андрія С. визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України (умисне спричинення тяжкого тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння), та призначено покарання із застосуванням ст. 69 КК України у виді позбавлення волі строком на 3 роки.

        До відома: санкція ч. 1 ст. 121 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

        Цивільний позов потерпілого задоволено частково та стягнуто з обвинуваченого на його користь 50 тис. грн моральної шкоди і 20 тис. грн судових витрат, понесених за надану правову допомогу.

       Вироком Тернопільського апеляційного суду від 25 квітня 2023 року Андрію С. призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років. Також частково задоволено цивільний позов потерпілого і з обвинуваченого на користь Михайла М. стягнуто 100 тис. грн моральної шкоди і 8 тис. грн витрат на правову допомогу.

        Усі учасники процесу не погодились із судовим рішенням та подали касаційні скарги. При цьому сторона захисту просила перекваліфікувати дії засудженого Андрія С. із ч. 1 ст. 121 КК України на ст. 124 КК України (умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони) і призначити йому покарання в межах санкції даної статті. В обґрунтуванні своїх вимог захисник доводив, що його підзахисний оборонявся від агресивних дій потерпілого, який спровокував конфлікт і намагався вдарити Андрія С. каменем. Крім того, вважав, що апеляційний суд безпідставно збільшив розмір відшкодування моральної шкоди.

        Натомість представник потерпілого Михайла М. доводив, що призначене покарання не відповідало тяжкості вчиненого злочину та особі засудженого, тому просив скасувати вироку апеляційного суду і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції. Зазначив, що засуджений вину не визнав, покинув місце вчинення злочину, швидку допомогу та поліцію не викликав, матеріальну шкоду відшкодував лише частково вже під час судового розгляду, а моральну шкоду взагалі відмовився компенсувати.

        До відома: санкція ст. 124 КК України передбачає покарання у виді громадських робіт на строк від 150 до 240 годин або виправні роботи на строк до 2-ох років, або арешт строком до шести місяців, або обмеження або позбавлення волі – на строк до 2-ох років.

        За результатом судового розгляду Верховний Суд касаційні скарги залишив без задоволення, а вирок Чортківського районного суду від 23 січня 2023 року та вирок Тернопільського апеляційного суду від 25 квітня 2023 року – без змін.

        Пресслужба Тернопільського апеляційного суду