flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд переглянув вирок водієві, винуватцю аварії з тяжкими наслідками

02 серпня 2019, 15:24

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги захисника обвинуваченого та його законного представника на вирок Зборівського районного суду від 13 грудня 2018 року.

Судом встановлено, що вранці 15 червня 2017 року обвинувачений Богдан Г., перебуваючи у хворобливому стані внаслідок перенесеного незадовго до аварії інфаркту, рухався автомобілем “Фольксваген Пассат” автотрасою з м. Тернополя до м. Броди.

Проїжджаючи с. Манюки Зборівського району, обвинувачений через стан здоров'я не був достатньо уважним, належно не стежив за дорожньою обстановкою і вчасно не відреагував на дорожній знак про крутий поворот направо, а перетнув дорожню розмітку “вузька суцільна лінія”, виїхав на зустрічну смугу і допустив зіткнення із автомобілем “ВАЗ - 21051”.

Внаслідок ДТП обидва водії та пасажир автомобіля ВАЗ загинули на місці, двоє інших пасажирів — 21-річний юнак і 49-річна жінка отримали тяжкі тілесні ушкодження.

 

                                 

Фото з місця аварії

 

Вказане кримінальне провадження розглядалось судом у зв'язку з тим, що дочка Богдана Г., яку після його смерті було визнано його законним представником, наполягала на продовженні розслідування для реабілітації померлого.

За результатами судового розгляду суд першої інстанції виніс вирок, яким визнав Богдана Г. винуватим і кваліфікував його дії за ч. 3 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило загибель кількох осіб).

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права керувати транспортними засобами строком до 3-ох років. Оскільки обвинувачений також загинув, суд не призначив йому покарання.

Тим не менш, захисник та законний представник обвинуваченого подали апеляційні скарги та просили закрити кримінальне провадження за недоведеністю його вини і вичерпанням можливості отримати докази винуватості Богдана Г.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши доводи сторони захисту і думку прокурора, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до висновку, що в ході судового розгляду встановлено належні та допустимі докази, які в сукупності дають достатньо підстав для висновку про доведеність винуватості Богдана Г. за ч. 3 ст. 286 КК України, а тому апеляційні скарги його захисника і законного представника залишила без задоволення.

Разом з тим, оскільки Богдан Г. на час судового розгляду помер, що робить неможливим винесення обвинувального вироку, апеляційний суд вирок скасував і закрив кримінальне провадження у зв'язку зі смертю обвинуваченого.

 

Прес-служба Тернопільського апеляційного суду