flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджена за умисне вбивство в стані сильного душевного хвилювання в апеляції просила не позбавляти її волі

30 серпня 2019, 13:22

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги захисника обвинуваченої Світлани Р. та представника потерпілого на вирок Теребовлянського районного суду від 10 червня 2019 року.

Як встановлено судом, пізно ввечері 3 грудня 2017 року між 29-річним потерпілим та 45-річною обвинуваченою Світланою Р. за місцем її проживання у селі Кобиловолоки Теребовлянського району виник конфлікт, в ході якого чоловік вдарив її рукою по обличчю. Зазнавши насилля від свого співмешканця, обвинувачена взяла з кухонного столу ніж і вийшла за ним у коридор. Продовжуючи з'ясовувати стосунки, чоловік спробував здавити її шию рукою, внаслідок чого в обвинуваченої раптово виник стан сильного душевного хвилювання. З метою помсти за протиправні дії, Світлана Р. вдарила чоловіка ножем у груди, умисно спричинивши тяжке тілесне ушкодження, внаслідок якого він під ранок помер у лікарні.

 

                              

 

                Фото з сайту Головного управління Національної поліції у Тернопільській області

 

Вказані дії обвинуваченої суд кваліфікував за ст. 116 КК України (умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання, що раптово виникло внаслідок протизаконного насильства з боку потерпілого) та призначив покарання у виді трьох із половиною років позбавлення волі.

Санкція статті передбачає до 5 років обмеження волі або позбавлення волі на той самий строк.

Також судом частково задоволено цивільні позови брата і матері потерпілого та стягнуто з обвинуваченої на їх користь по 100 тис. грн моральної шкоди.

У поданій апеляційній скарзі захисник Світлани Р. просив вирок місцевого суду скасувати та перекваліфікувати дії обвинуваченої зі ст. 116 КК України на ст. 123 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, заподіяне у стані сильного душевного хвилювання). Санкція статті передбачає від 150 до 200 годин громадських робіт, або до 2-ох років виправних робіт, або до 3-ох років обмеження волі, або до 2-ох років позбавлення волі.

Допитана у судовому засіданні обвинувачена вини в умисному вбивстві не визнала і просила не позбавляти її волі.

Представник потерпілої сторони в апеляційній скарзі просив призначити Світлані Р. - 5 років позбавлення волі та у повному обсязі задовольнити цивільний позов матері та брата потерпілого і стягнути з обвинуваченої по 300 тис. грн моральної шкоди.

Заслухавши суддю доповідача, доводи обвинуваченої та її захисника, думку потерпілих і прокурора, колегія суддів прийшла до переконання, що вирок суду першої інстанції є законним і обґрунтованим, а призначене покарання відповідає ступеню тяжкості вчиненого злочину та відомостям про особу обвинуваченої і підстав для його скасування немає. А тому апеляційні скарги обвинуваченої та потерпілих слід відхилити, а вирок суду першої інстанції залишити без змін.

           

                                                 Прес-служба Тернопільського апеляційного суду