flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про громадянський обов’язок, військові будні та міні-армію - спогади рядового ЗСУ, помічника судді Богдана Ходоровського

15 жовтня 2019, 09:00

Виконуючи свій громадянський обов’язок захищати Вітчизну, під час так званої другої хвилі мобілізації Богдан Ходоровський пішов захищати Україну. 31 травня 2014 року у складі добровольчого батальйону «Збруч» він склав присягу на вірність України і зі своїми побратимами вирушив із Тернополя на південь України, на кордон із окупованим Кримом. Служба у Херсонських степах тривала до початку лютого 2015 року.

У першій декаді лютого взвод батальйону перекинули на схід України, в село Перемога Донецької області. Служба проходила на блокпосту, розташованому на дорозі у напрямку м. Волноваха.

У зоні проведення Антитерористичної операції Богдан Ходоровський відслужив понад рік і нині вже повернувся додому. Зараз він працює помічником судді Тернопільського апеляційного суду.

 

Напередодні Дня захисника України Богдан Ходоровський погодився відповісти на декілька питання.

Ви не шкодує, що пішли служити добровольцем?

Абсолютно не шкодує про свій вчинок. Легкої служби не має. Приходилося виконувати будь-які роботи, залежно від обставин, що виникали копати окопи, будувати бліндажі, встановлювати намети. Такі роботи бійці виконували дуже часто, оскільки місця несення служби досить часто змінювались. У батальйоні панувала повага одне до одного, взаєморозуміння, підтримка.

У 2014-му році військові скаржились на форму, пошиту зі штучної тканини.

Випадків скарг на військову форму серед моїх побратимів не пам’ятаю. Звісно, форма справді мала не дуже привабливий вигляд, але стверджувати про її поганий стан у мене підстав не було. На той час був дуже розвинутий волонтерський рух, значну допомогу військовим надавали родичі, працівники по роботі, товариші. Таку допомогу надали і мені як родиною, так і колективами на той час Апеляційного суду Тернопільської області та Тернопільського комерційного коледжу, де працюють мої батьки. Допомога надавалася як у вигляді речей для солдатів (шоломи, бронежилети, військова форма, взуття тощо), так і продуктаим харчування.

На кордоні з Кримом зовсім інший клімат. Як Ви його перенесли?

Так, там сильні вітри і спека, тож у мене різко погіршився стан здоров’я і тепер я спеку вкрай важко переношу.

Як до Вас ставилось місцеве населення?

По-різному. На Донеччині, куди ми приїхали у лютому 2015 року, траплялися словесні конфлікти, як правило, з жінками. Чоловіків на той час там майже не було, бо вони служили. Дехто з місцевих не приховував свого незадоволення через нашу присутність, відмовлялися обслуговувати в магазинах. Особисто зі мною подібних конфліктів не траплялося. Натомість коли стояли на кордоні з Кримом, люди часто пригощали нас кавунами, фруктами, ставились до військових з повагою.

Напевне, на війні найважче психологічно.

Мабуть, так. Не знаю, кому може бути не страшно їхати… на війну. Але, людина звикає до всього. Буквально минає 3-4 дні і вбуваєшся, звикаєш.

А чим там займається місцеве населення? Звісно, старші люди отримують пенсію, а от молодь, люди середнього віку?

Займаються фермерством. В очі кинулись великі отари овець.

Не секрет, що зі Сходу в країну потрапляє багато зброї. Ви щось із собою привезли?

Ні, зброї не привіз, а привіз лише відстріляні гільзи у формі моделей військової техніки (танка, пушки), які робив (склеював) у вільний від служби час. По приїзду додому один танк і пушку подарував товаришам, які матеріально мені допомагали під час служби. Будучи вдома, зробив ще декілька моделей військової техніки, а також карту України.

 

                        

 

Ви закінчили музичні школу, а зараз граєте на фортепіано?
– Інколи граю.

Напевне, Ви віддає перевагу активному відпочинку?

Так, цього року всією великою родиною їздили на відпочинок у Карпати. Люблю спорт – футбол, волейбол, баскетбол, плавання. У вільний час із задоволенням читаю художні книжки, зокрема, перечитав усі романи Дена Брауна.

Ви дивились фільми про війну – «Аеропорт», «Іловайськ».

Ні, не дивився.

Як Ви ставитесь до учасників бойових дій, які, начепивши нагороди, роздають інтерв'ю або пікетують установи, навіть не розібравшись у суті проблеми.

Я не люблю, коли трусять медалями. У формі ходити за необхідних обставин ще куди не йшло. Так, є у мене відзнаки, але тепер потрібно працювати.

 

           Прес-служба Тернопільського апеляційного суду