flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

“Паспорт і робота в Канаді — за 30 днів”: у Тернополі засуджений за шахрайство виплатить потерпілим 190 тис. грн

14 листопада 2019, 17:09

 Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу захисника обвинуваченого Дмитра Ш. на вирок Тернопільського міськрайонного суду від 23 жовтня 2019 року, яким Дмитра Ш. визнано винним за ч.1, 2 ст. 190 КК України (заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно) та засуджено до 3 років позбавлення волі.

Також судом задоволено цивільні позови потерпілих та стягнуто з Андрія Ш. на їх користь 190 тис. 716 грн.

 

Як встановлено місцевим судом, наприкінці 2017 року 31-річний Андрій Ш. через соціальні мережі познайомився з особою на прізвище Кушнір, який запропонував йому займатися рекламою та допомагати людям оформлювати документи для виїзду та працевлаштування у Канаді. З цією метою Кушнір на платформі онлайн-оголошень OLX розміщував повідомлення “Паспорт і робота в Канаді — за 30 днів”, а обвинувачений повинен був працювати з клієнтами.

Таким чином, що у період із 12 грудня 2017 року по 25 травня 2018 року Андрій Ш. пообіцяв офіційне працевлаштування й оформлення паспорта громадянина Канади п'ятьом жителям Тернополя та отримав від потерпілих 3 тис. доларів США та 2 тис. євро, що за курсом Національного банку становило 190 тис. 716 грн. Крім того, від одного із потерпілих він отримав 17 тис. 640 грн. за квиток на літак.

Під час розгляду справи у місцевому суді та суді апеляційної інстанції обвинувачений вини не визнав і пояснив, що через скрутне матеріальне становище гроші у потерпілих справді позичав, про що написав розписки. Але грошові кошти та допомога з виїздом за кордон між собою не пов'язані. Жодних шахрайських дій потерпілим він не вчиняв. Питання виїзду за кордон вивчав самотужки: заходив на сайт посольства Канади, вивчав алгоритм подачі документів.

У поданій апеляційній скарзі та доповненнях до неї захисник обвинуваченого просив вирок суду скасувати, а кримінальне провадження закрити у зв'язку з відсутністю в діях його підзахисного складу кримінального правопорушення, або призначити Андрію Ш. покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення обвинуваченого та його захисника, думку прокурора s потерпілих, дослідивши матеріали кримінального провадження та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до висновку, що суд першої інстанції виніс законне, обґрунтоване та вмотивоване рішення і підстав для його скасування немає, а тому апеляційну скаргу захисника Андрія Ш. слід залишити без задоволення, а вирок суду першої інстанції — без змін.

 

Довідково: санкція статті 190 передбачає:

 

покарання

ч. 1

ч. 2

штраф

до 50 н/оподатк. мінімумів доходів громадян

від 50 до 100 н/оподатк. мінімумів доходів громадян

громадські роботи

до 240 годин

---

виправні роботи

до 2 років

від 1 до 2 років

обмеження волі

----

до 5 років

позбавлення волі

---

до 3 років

 

Пресслужба Тернопільського апеляційного суду