flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обвинувачені у вбивстві та бандитизмі просили суд звільнити їх з-під варти

26 листопада 2019, 10:04

 Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги захисників обвинувачених Тараса Г., Віталія Ч., Дениса Х., Віталія К. та Сергія К. на ухвалу Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 31 липня 2019 року, якою їм ще на 60 діб продовжено строк тримання під вартою.

 

Не погодившись із цим рішенням, захисники обвинувачених подали апеляційні скарги та просили звільнити Тараса Г., Віталія Ч., Дениса Х., Віталія К. та Сергія К. з-під варти під особисте зобов'язання.

Як вбачається з матеріалів справи, на розгляді Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно Тараса Г., Віталія Ч., Дениса Х., Віталія К. та Сергія К., яким досудовим слідством пред'явлено обвинувачення за ч.2, 3 ст. 28 (вчинення злочину організованою групою за попередньою змовою), п.п.6, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене за попередньою змовою групою осіб), ч. 4 ст. 187 (розбій, вчинений організованою групою, поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень), ч.1 ст. 14 (готуванням до злочину), ч.4 ст. 187 (розбій, вчинений організованою групою ), ч.5 ст. 185 (крадіжка, вчинена організованою групою), ст. 198 (зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом), ст. 257 (бандитизм), ч.1 ст. 263 (носіння, зберігання вогнепальної зброї), ч. 1 ст. 309 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту), ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа) Кримінального кодексу України.

Зокрема, за фактами розбійного нападу на подружжя Д. та умисного вбивства Н. Д., розбійного нападу на О. К., підготовка до розбійного нападу на В. К. та Г. М., підготовка до крадіжки майна Т. Л.

Заслухавши суддю-доповідача з коротким викладом апеляційних скарг, пояснення обвинувачених та їх захисників, думку прокурора про безпідставність доводів сторони обвинувачення, перевіривши судове рішення в межах апеляційних скарг та обговоривши їх доводи, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до наступних висновків.

Продовжуючи строк перебування під вартою, колегія суддів місцевого суду виходила з того, що 23-річний Тарас Г. і 41-річний Віталій Ч. неодноразово судимі, але на шлях виправлення не стали, що свідчить про стійку протиправну поведінку. Маючи непогашену судимість, Віталій Ч. знову обґрунтовано підозрюється у вчиненні ряду злочинів, за один із яких законом передбачено довічне позбавлення волі.

39-річний Денис Х., 34-річний Сергій К. та 39-річний Віталій К. також обвинувачуються у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів і з метою уникнення покарання можуть переховуватись від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на потерпілих, свідків, експертів, чинити на них психологічний та фізичний тиск, перешкоджати розслідуванні кримінального провадження.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, продовжуючи строк тримання під вартою, колегією суддів місцевого суд розглянуто можливість застосування альтернативних запобіжних заходів. Однак, з урахуванням обставин висунутого обвинувачення, підвищеної суспільної небезпеки інкримінованих злочинів і суворості покарання, що загрожує кожному із обвинувачених у разі доведення їх вини, а також те, що Тарас Г., Віталій Ч., Денис Х., Віталій К. та Сергій К. ще не надали суду своїх пояснень по даному кримінальному провадженню та оскільки не допитано свідків, не досліджено письмові та речові докази, застосування інших (альтернативних) запобіжних заходів не спроможно забезпечити належну процесуальну поведінку обвинувачених і зменшити заявлені ризики.

Виходячи з вище наведеного, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду вважає, що апеляційні скарги захисників обвинувачених слід зашилити без задоволення, а ухвалу Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області без змін.

 

Пресслужба Тернопільського апеляційного суду