flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд залишив без зміни судові рішення засудженим за жорстоке вбивство водійки таксі Євгенії Кордупель

22 травня 2020, 09:23

21 травня 2020 року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду залишив без задоволення касаційні скарги в інтересах засуджених Петра Л. та Олександра Д. (перший отримав покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна, а другий – у виді 13 років позбавлення волі). зокрема, за умисне вбивство водійки таксі, вчинене за попередньою змовою, з корисливих мотивів та з особливою жорстокістю у грудні 2015 року на Тернопільщині.

Судом першої інстанції було встановлено: 25 грудня 2015 року, приблизно о 18 год., обвинувачені Петро Л. та Олександр Д., перебуваючи у м. Тернополі на вул. Живова, домовились взяти таксі для поїздки до місця проживання неповнолітнього Олександра Д. у смт. Підволочиськ Тернопільської області. Оскільки обидва не мали коштів оплатити проїзд, то домовились у пункті призначення вбити водія таксі.

Реалізовуючи свій злочинний задум, при в'їзді в смт. Підволочиськ Петро Л. скерував таксі до мікрорайону «Новий світ», дорога до якого пролягає через поле. Коли водій таксі Євгенія К. зупинилась із вимогою оплатити проїзд, то Олександр Д., який сидів поруч із нею, схопив і утримував потерпілу руками, а Петро Л., який сидів позаду неї на пасажирському сидінні, з особливою жорстокістю, долаючи її опір та приглушуючи крики ударами ножа аж до її повного мовчання та нерухомості, наніс щонайменше шість колото-ріжучих ран у шию та обличчя потерпілої, від яких вона згодом померла. Смерть Євгенії К. настала внаслідок масивної кровотечі та гострої дихальної недостатності.

Після цього вони викрали з салону таксі мобільний телефон вартістю 852 грн. та втекли з місця пригоди. Наступного дня вказаний телефон здали у ломбард, а отримані кошти поділили між собою.

Вказані дії Петра Л. та Олександра Д. суд кваліфікував за п.п. 4, 6, 12 ч.2 ст. 115 КК України (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, за попередньою змовою групою осіб, вчинене з корисливих мотивів із особливою жорстокістю) та ч.2 ст.185 КК України (таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене за попередньою змовою групою осіб) і за сукупністю цих злочинів призначив покарання відповідно 15 та 13 років позбавлення волі.

Санкція п.п. 4, 6, 12 ч.2 статті 115 КК України передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне позбавлення волі.

Повний текст постанови ККС ВС буде проголошено 26 травня 2020 року о 14:00. Детальніше з постановою можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень – http://reyestr.court.gov.ua/.

 

                              Прес-служба Тернопільського апеляційного суду