flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Тернопільський апеляційний суд закрив справу відносно продавця магазину через недостатність доказів її винуватості

04 вересня 2020, 16:50

Суддя Тернопільського апеляційного суду розглянув апеляційну скаргу захисника Валентини П. на постанову Лановецького районного суду від 28 липня 2020 року, якою жінку визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення за ст. 44-3 КУпАП (порушення правил щодо карантину людей) та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 17 тис. грн.

Санкція статті передбачає накладання адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 34 тис. грн).

Не погодившись із рішенням місцевого суду захисник Валентини П. подав апеляційну скаргу, в якій просив дану постанову скасувати та закрити провадження у справі. Свої вимоги мотивував відсутністю доказів того, що Валентина П. здійснювала торгівлю без маски.

У суді апеляційної інстанції Валентина П. пояснила, що через невеликий розмір пенсії змушена працювати. 29 червня 2020 року, о 19 год. 55 хв, коли прийшли працівники поліції, покупців у магазині вже не було, а вона прибирала торговий зал. Оскільки є людиною похилого віку та хворіє, а у масці їй важко дихати, маску приспустила.

Перевіривши матеріали справи та апеляційної скарги, суддя Тернопільського апеляційного суду встановив, що додані до протоколу про адміністративне правопорушення докази і відеозаписи не містять даних, на яких би було зафіксовано, що Валентина П. здійснює продаж продуктів харчування. Також, при оформленні матеріалів справи працівниками поліції не вказано прізвища покупців, у них не відібрано пояснення і вони не вказані як свідки правопорушення. Що свідчить про недотримання працівниками поліції вимог посадової інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення в органах поліції, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України 06.11.2015 №1376.

Виходячи з наведеного, суддя Тернопільського апеляційного суду прийшов до висновку, що вчинення Валентиною П. правопорушення за ст.44-3 КУпАП не доведено належними і допустимими доказами, а тому апеляційну скаргу слід задовольнити, постанову місцевого суду щодо визнання її винною у вчиненні адміністративного правопорушення за ст. 44-3 КУпАП — скасувати, а справу відносно неї закрити на підставі п.1 ст. 247 КУпАП.

 

Пресслужба Тернопільського апеляційного суду